BLOG

NEWSLETTER 19/06/2020

Interview met astrid oosenbrug

Fotografie: Vincent Boon voor COC Nederland

Nederland is uit de Europese top 10 gevallen t.b.v. LHBTI-rechten. Ricardo Brouwer ging hierover in gesprek met Astrid Oosenbrug (voorzitter COC Nederland). Wat betekent dit en hoe herstellen we ons?

Hoe komt het eigenlijk dat we uit de top 10 zijn gevallen?

Als Nederland waren we altijd behoorlijk progressief. Denk aan het burgerlijk huwelijk tussen paren van het gelijke geslacht. In 2011 waren wij het eerste land ter wereld waar dit werd opengesteld.

Inmiddels zijn we dat gidsland niet meer. Verschillende landen doen nu wat wij vroeger deden en meer. We worden ingehaald door bijvoorbeeld Malta en België, maar ook Noorwegen. Ze staan niet stil en stijgen daarom nu boven ons uit.

Hoe belangrijk is het dat wij de koploper zijn in deze lijst?

Het zegt veel over onze progressie en het durven varen van een eigen koers. Toen het huwelijk voor iedereen werd opengesteld, was dit niet om ons te committeren aan andere landen. Integendeel: juist om een voorbeeldfunctie in te nemen. Als we die rol weer pakken, komt er vast opnieuw weerstand. Maar dat is in 2011 ook goed gekomen.

Staan LHBTI-rechten in ons land nu meer onder druk vanwege de coronacrisis?

Ik zie dat er dingen on hold zijn gezet. Onderwerpen zoals het beleid rond bloeddonatie en de aanpak van agressie tegen LHBTI’s. Doordat in deze tijd de zorg onder druk staat, zijn gesprekken rond bloeddonatie niet helemaal gepast. We houden het scherp in de gaten en zodra het weer past hervatten wij deze gesprekken.

Wie is er nu aan zet en wat moet diegene veranderen?

De politiek. Dan kijk ik vooral naar het kabinet, maar ook zeker naar de Kamer. We hebben dappere politici nodig die dingen durven te benoemen en durven op te staan.

Door angst om het electoraat te verliezen staan we nu stil. Terwijl het wel gaat om ongeveer een miljoen mensen in ons land. Versterking van onze rechten zit in alle lagen van wet- en regelgeving.

Worden er dan nu al stappen gezet in de politiek?

Ja! Eindelijk wordt het proces in gang gezet om Artikel 1 van de Grondwet aan te passen en uit te breiden met de erkenning van LHBTI’s. Dit is erg belangrijk voor onze community. Hiermee veranker je onze rechten in de grondwet en bescherm je ons tegen toekomstige, wellicht minder progressieve, coalities.

Wat kan ik bijvoorbeeld doen om onze rechten te verbeteren?

Als je wilt dat er iets verandert moet je kijken naar wat er in de politiek gebeurt. Dit klinkt saai, maar is wel goed om te doen. Zorg ervoor dat jouw stem terecht komt bij een partij die écht iets doet voor onze rechten.

COC Nederland helpt je daarbij met het Regenboogstembusakkoord. Daarnaast kun je ook stemmen op een persoon waarvan je denkt: die gaat voor mij het verschil maken! Hier helpt RainbowVote je bij.

Voor LHBTI’s die het gevoel hebben dat ze er alleen voor staan in deze coronatijd. Wat kunnen zij doen?

Allereerst wil ik zeggen: weet dat je niet alleen bent, al voelt dat soms wel zo. Er zijn veel mensen zoals jij in dezelfde situatie. Zoek elkaar op, bijvoorbeeld online! Langzaam mogen we weer naar buiten, maar ik begrijp dat je voorzichtig bent, ik ben dat zelf ook.

Zorg ervoor dat als je de eenzaamheid of neerslachtigheid voelt, je op tijd in contact komt met anderen. Via LHBTI+ Steun kan je met iemand chatten of bellen die jou en jouw gevoelns begrijpt, omdat diegene uit dezelfde community komt.

Samen komen we er! #SamenSterk

Vrolijker worden in de crisis

Illustratie door: This is Gary

Er is van alles aan de hand in de wereld. Dat weet jij natuurlijk ook allang. Doordat het hele leven op z’n kop staat hebben mensen regelmatiger een ‘bluh’-gevoel. Gelukkig start Nederland al wel weer een beetje op. Alleen is nog lang niet alles mogelijk zoals het eerst was.

In deze blog lees je een verklaring over deze gevoelens. Waar komen ze eigenlijk vandaan? Maar bovendien 5 tips hoe je vrolijker wordt tijdens deze crisis.

De gevoelens zijn vrij makkelijk te verklaren. We waren immers eerst heel vrij en nu tijdelijk niet. Dit betekent dat we iets ‘verloren’ zijn. Wanneer je iets verliest is er sprake van rouw. Elisabeth Kübler-Ross heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan.

Zij stelt dat er vijf fasen zijn van rouw. Namelijk ontkenning, woede, onderhandelen, depressie en aanvaarding. Elke fase komt zo met zijn eigen emoties. Mocht je hier meer over willen weten klik (link naar informatie vijf fase model) hier.

Het is vrij inhoudelijke materie, dus daar moet je wel net zin in hebben. Deze nieuwsbrief heeft een luchtige bedoeling en daarom sluiten we af met 5 tips ;-).

Tip 1: Focus op wat wel kan

Sommige dingen kunnen op dit moment nu eenmaal niet. Maar er blijft nog genoeg over in en om het huis wat wél kan.

Tip 2: Pas goed op jezelf

Luister naar je lichaam en de signalen die je krijgt. Eet gezond, beweeg regelmatig, slaap goed en drink genoeg.

Tip 3: Filter je informatie 

De hele dag krijgen we informatie binnen. Eigenlijk veel te veel. Maak een keuze in welke informatie je tot je neemt.

Tip 4: Hou het klein

Er is zoveel aan de hand in de wereld, dat los je niet op. Maar op kleine schaal kun je wel wat betekenen. Praat b.v. eens wat vaker met de buren, die zitten in hetzelfde schuitje.

Tip 5: Doe het niet alleen 

Ondanks dat je niet altijd fysiek op visite kan, zoek contact met mensen. Je bent ook altijd welkom voor een praatje op LHTBI+ Steun.